sobota 16. února 2013

Co mi Amerika zatím přinesla


Po mém článku Finals, se mi zdá, že jsou někteří lidé zmatení a nejistí, jestli je ten pobyt vlastně k něčemu. Může se zdát, že je to ztráta času, ale rozhodně není! Dalo by se říct, že je to jedna z nejdůležitějších zkušeností v životě. Tenhle článek Vám ukáže proč a jak :-).

První změnou, které jsem si všiml, je samozřejmě znalost angličtiny - je to také důvod proč většina lidí odjíždí. Mluvím plynule, rozumím 95% věcí v běžných rozhovorech a nemám problém s komunikací, ani učením. Knížky už si nemusím v hlavě překládat do češtiny, jenom je čtu. Baví mě to, je to super. Ohledně přízvuku... Ten je bohužel pořád trošku český, jako předtím, a to se ani nezmění. Zbavit se přízvuku jde jenom do 12 let, poté je to téměř nemožné.

Obecně jsem mnohem vyrovnanější a samostatnější (musím si prát oblečení, umývat nádobí, nemám tu maminku, co by se o mě starala). Se sebevědomím jsem nikdy neměl problémy, tam se toho moc nezměnilo. Jen jsem se ujistil, že to zvládnu i v cizí řeči. A to dvakrát, v Kolumbii a Americe.

Udělal jsem si spoustu nových a dobrých kamarádů a známých. Ti nejbližší mi zůstanou celý život, nejspíš je znovu uvidím a alespoň s nimi budu v kontaktu na skypu, nebo facebooku. V Americe teď mám rodinu, za kterou se můžu vrátit. Je to poměrně dobrý pocit.

Já za nejdůležitější považuji mojí osobní proměnu. Stalo se toho moc na to, abych to popsal v jednom článku a většina se nehodí pro blog z Ameriky, jelikož se jedná o spirituální a filosofické otázky. Ve zkratce mám jiný pohled na svět, život, vládu a naší společnost. Uvědomil jsem si, že všechno není tak skvělé, jak se tváří. Je mi líto lidí, co se ženou za falešnými modlami, penězi, nebo slávou. Stal jsem se lepším člověkem, ale pořád před sebou mám dlouhou cestu ke zlepšení.

Za poslední odstavec nemůže Amerika (ta je velmi komerční, plná korporací, ne úplně smysluplných předpisů…), ale můj učitel filosofie - neuvěřitelně vzdělaný a motivující člověk. Jsem strašně rád, že jsem ho poznal. Otevřel moje oči a já teď doufám, že pomůžu jiným lidem, jako pomáhá on.

Abych to nějak shrnul a přestal plácat o sobě (stejně to nikoho moc nezajímá :-D), tak bych řekl, že pokud máte tu možnost, tak určitě do zahraničí na rok jeďte. Ale pozor, začátky budou těžké!

30 komentářů:

  1. Ty jsi studoval v Kolumbii?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to spíš taková expedice do divočiny :-)

      Vymazat
    2. Ruta Quetzal - expedice pro 250 studentů z celého světa. Každý rok jede jenom 1 Čech a musí vyhrát ve španělské literární soutěži.

      Vymazat
    3. Fakt? Jaký literární soutěži?

      Vymazat
    4. Pája Škopková17. února 2013 v 11:46

      Ahojky!K té Ruta Quetzal jsem ti ani poradne nepogratulovala:) jsem rada, ze jsi to celkove natrel vsem z bilingvy, radi si o sobe mysli(me), ze nemaji konkurenci;)
      Jinak tvuj blog je moc fajn, hezky napsane, jeste ti to tu okomentuju:)

      Vymazat
    5. Pořád nechápu? Tak mi to vysvětlete oba :-)

      Vymazat
    6. Pájo dík za gratulaci :-) jo já vím, taky ta učitelka z bilingvy vypadala tak trošku naštvaně, když jsem vyhrál :-D

      Je to prostě taková celosvětová soutěž - Ruta Quetzal - a opravdu je to zážitek na celý život.

      Vymazat
    7. takova blondata?:D tos jen dobre udelal;)az pak budes na VS musis jeste vyhrat Premio Iberoamericano, at to mas komplet;)

      Vymazat
    8. Jo ta blondatá!!! :-D a dobře, pokusím se haha

      Vymazat
  2. Pořád mi přijde, že nic moc... Kvalitního učitele můžeš potkat kdekoli, a nejen ve škole. Přijde mi, že si jedeš takovej trip na účet rodičů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si to myslíš, odjeď sám... Uvidíš jaký to bude ;-)

      Vymazat
  3. Napíšeš o Ruta Quetzal článek? Nemluvím španělsky, tak to moc nechápu. Díky. Daniela

    OdpovědětVymazat
  4. Napíšeš víc o svém učiteli? Jsi pro něj taky něco zvláštního?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky o něm napíšu, je to fakt zajímavá osoba. A ano, máme spolu poměrně pevný vztah, nejspíš popíšu v článku :-)

      Vymazat
  5. Připadá mi, že nezajímáš ani ghost family, koordinátora,Student agency, nikoho... Asi rodiče doma,to jo. Jak jsi s nima všema v kontaktu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žiju jenom s jední host fatherem a ten se o mě docela zajímá, má mě rád. Je pravda, že koordinátorka a Studen Agency na mě kašlou, ale to je asi běžná praxe.
      S rodičema jsem v kontaktu přes skype a email. Oni by se mnou pořád mluvili, já na to nemám čas, ani chuť, i když si uvědomuji, že mi to tady zaplatili a tak...

      Vymazat
    2. Jo, taky mi rodiče lezou na nervy :-). Mně by teda nikam nepustili, takže to máš dost dobrý.

      Vymazat
  6. A mimo angličtinu ti vzdělávání něco dává? Pozmýšlím se mezi USA a Anglií.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, naučil jsem se dosta praktických věcí (třeba jak prát prádlo :-D). A ve škole... získal jsem hodně v žurnalistice, dokud jsme nedostali novou a hroznou učitelku a pak v filosifii, tak je super :-)

      Vymazat
    2. Prádlo pere pračka :-). Žurnalistiku úročíš? Píšeš někam - teda mimo tenhle blog? Nebo můžeš být pro školní noviny zpravodaj z Čech? To by mohlo bejt dobrý - okénko z divnozemně :-). Navrhni to šéfredaktorovi.

      Vymazat
    3. No jooo, ale tu pračku taky někdo musí zapnout ;-) A ne, mimo tenhle blog nikam nepíšu, ta "šéfredaktorka" je naprostá kráva a nedělá nic, bohužel ten starý učitel odešel a tak už jsme noviny neviděli dva měsíce...

      Vymazat
  7. Rodinu? To myslíš kamarády, nebo ghost family? Ty nemáš úplně normální rodinu, ne? A to vůbec jde, být v takové divné rodině?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím kamarády i host family :-) A jde to, žít jen s jedním chlapem/ženou

      Vymazat
    2. No to jde. Co je divného na tom, že si někdo kdo žije sám vezme studenta? To je divné jen u nás, u nás si ho nevezme ani rodina, protože za to nic nedostane.

      Vymazat