středa 20. února 2013

Druhý (a snad poslední?) náboženský zážitek


Ještě než začnu, tak bych chtěl říct, že jsem se této akce zúčastnil jenom kvůli Vám. Jenom proto, abych mohl napsat tenhle článek. Nejsem to neskutečně obětavý? O tom jídle zadarmo radši mluvilt nebudu... :-D

Všechno to začalo, když jsem viděl kamaráda s krabicí sušenek. Zeptal jsem se ho, jestli jednu nemůžu dostat. Řekl, že ne, ale že v jeho Křesťanském klubu je spousta jídla zdarma. Dal mi propustku z hodiny. Já mu řekl, že nevím, jestli půjdu, ale pak jsem si pomyslel, proč ne, alespoň o tom napíšu.

Během homeroom jsem ukázal svou propustku a šel jsem. Moc jsem od klubu neočekával, náboženství mě zajímá jen v teoretické rovině a praktikujícím křesťanem se nejspíš nikdy nestanu. Na to, že nás Ježíš zachránil nevěřím, a jak už jsem říkal, radši přijdu do pekla...

V té místnosti, kam jsem šel, mě hned uvítal hrozně charizmatický mladík okolo 26 let, který tam přišel mluvit o Ježíši. Já mu řekl, že nejsem věřící a k této víře mám své výhrady, protože si myslím, že by Bůh nemohl dopustit tolik krutostí a nespravedlností včetně násilného obracení na jeho víru a on odpověděl typicky "Já jsem byl taky takový."



Pak jsem si dal pár sušenek a usadil jsem se vedle svého kamaráda. Netušíce, že se jedná o kázání, jsem čekal něco zajímavého, ale hned v první minutě jsme se začali modlit, tak jsem jen pozoroval přesvědčení ostatních. Nakonec ten mladík začal předčítat z bible a vysvětlovat různé pasáže. Tak jsem se jenom tak usmíval a pokyvoval hlavou.

Je pravdou, že on byl opravdová osobnost, měl výborný slovní projev, velmi hezky se poslouchal, ale spíš ve smyslu hezké pohádky, nebo mýtu. Nic co bych přijal za své...

Úplně na konci jsem byl obejmut svým kamarádem a pak jsem se pomalu vytratil. Stále jsem stejný, Ježíš mě neosvítil, i když prý s námi byl v té samé místnosti ;-).

Víru opravdu nezlehčuji, ani se věřícím nevysmívám. Tady v Americe mám věřící kamarády, můžu s nimi o svých a jejich názorech mluvit otevřeně, nikdo mne nějak výrazně k víře nepřemlouvá a ani já nejsem ve svých postojích radikální. Jsem rád, že jsem se i tohoto setkání zúčastnil, protože mně zajímá všechno :-).

12 komentářů:

  1. A proč jsi tam vlastně šel? A dostal si ty sušenky?

    OdpovědětVymazat
  2. Takže chápeš, že charismatický mluvří může zblbnout i jinak myslící lidi? Původně jinak myslící?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do jisté míry to chápu, tenhle chlapík byl fakt suprovej :-)

      Vymazat
    2. Ale nepředsvědčil, nebo pochybuješ?

      Vymazat
    3. Nepřesvědčil :-), já Ježíše nikdy nepřijmu... hahaha

      Vymazat
    4. To chápu, šlo mi spíš o obecnou rovinu - charismatický někdo - dobře mluví - dobře komunikuje přes média (spíše sociální) - ovlivní mysl - vezeš se, protože přejímáš názory. To mluvím obecně o jakém koliv kultu.

      Vymazat
    5. Ano, to je samozřejmě pravda. Vem si třeba Hitlera - všichni se shodneme na tom, že to byl bezcharakterní hajz, ale kolik lidí zblbnul...?

      Vymazat