pondělí 11. února 2013

Finals, aneb pololetní zkoušky


Před chvílí se vše zdálo neuvěřitelně vzdálené, s tím i pololetí a finals. Ale čas letí neuvěřitelně rychle, takže tu ty testy byly dřív než bych se nadál. Jsem v půlce programu, moc času v USA mi už nezbývá a někteří studenti už odjeli domů. Ani jsem se s nimi nerozloučil, ale na druhou stranu jsme se moc nepřátelili.

Asi Vás zajímá, jak to probíhalo ve škole. Pokusím se to popsat podrobně, ale ono toho zase tolik není. Na finals nás profesoři začali připravovat zhruba tři týdny v předstihu, dostali jsme studijní materiály, které jsou v podstatě otázky z testu samotného, jenom v jiné formě. Byl jsem natolik líný, že jsem si je ani nepřečetl, ale výsledek to stejně nezměnilo.

První den byl poměrně jednoduchý, měli jsme zkrácený rozvrh a na konci dne jsme měli dvě hodiny na první test. Já měl angličtinu, která byla hrozně lehká. Test měl 90 otázek, dal se vyplnit za půl hodiny a ta úroveň byla opravdu primitivní. Poté jsme ještě napsali esej na téma "Média", kterou jsem měl taky hotovou téměř okamžitě.



Druhý den jsme měli dva testy - americkou historii a posilování. Oba předměty jsem považoval za blbý vtip - otázky byly naprosto primitivní. Co posilování přináší? A) Svaly, B) Peníze, C) Nový dům, D) Slávu. A tak dále... Nemusel jsem se na to učit a přesto jsem dostal "A". Stejným způsobem probíhá i jejich maturita, takže se pak člověk nesmí divit, proč nejsou Američani příliš vzdělaní, i když absolvují střední školu.

Třetí den jsem měl španělštinu a tvůrčí psaní. Ze 100 otázek ve španělském testu jsem pokazil dvě, což je skoro perfect score :-). O eseji ani mluvit nebudue, prakticky stačilo opsat pár vět z přiloženého dokumentu a doplnit něco ve stylu "Tento dokument je velmi zajímavý." Tvůrčí psaní ale dopadlo o něco hůř - tam jsme měli teorii, na kterou jsem se úplně vykašlal. Fakt se mi nechtělo studovat anglické pojmy. Člověk je holt líný i v lehké škole.

Poslední den testů jsem měl také dva nejtěžší - žurnalistika a filosofie. Naštěstí jsem oba předměty miloval a tak mi učení ani nevadilo. Na filosofii jsem si musel vypsat poznámky a pak se je naučit, ale dělal jsem to rád. Trošku se to přiblížilo k obyčejnému českému testu. Nejvíc se mi ale líbila zkouška z žurnalismu - za úkol jsme měli předvést malý rozhovor před třídou. To jsem si užil :-D.

Abychom všechen ten stres zvládli, tak nám ve škole dali dvoudenní volno, na což jsem si nestěžoval. Moje nejhorší známka z těhle testů byla B a to i z filosofie. Škola tu je opravdu jednoduchá, musím se opakovat.

36 komentářů:

  1. Ten test z ájiny je o gramatice, nebo i literatura? Máš nějakou povinnou četbu? Nebo se tam moc nečte? Dík za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gramatika se tu skoro neřeší, ale to ani povinná četba. Bylo tam pár literárních pojmů (jako co je to metafora, nebo personifikace) a pak úryvky z knížky, co jsem měsíc četli. Lidi skoro nečtou, pokud ano, jsou považavání za chytrý :-)

      Vymazat
  2. Jaký "pojmy" v tvůrčím psaní? To jste něco tvůrčího nepsali? Ha, ha, test z posilování!!! To vás netestovali z kotrmelců? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic jsme nepsali ve tvůrčím psaní, otázky byly ohledně různých literárních pojmech (opět metafory a podbně) a kotrmelce jsme se ani neučili hahaha

      Vymazat
  3. Cos předváděl za rozhovor? Mohls o čemkoli, nebo jsi dostal téma? A vychází v tvý škole školní časopis? Můžeš do něj přispívat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ptal jsem se na Obamu, téma jsem měl předepsané. A školní noviny máme - dostat do nich článek není úplně jednoduché, ale mně se už zadařilo - vyjdou někdy tenhle měsíc, pak sem dám fotku :-)

      Vymazat
  4. To je ta škola fakt tak primitivní - se mi to nezdá -, nebo jsi mimořádně chytrý???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se porovnám s Američany(většinou), tak jsem mimořádně chytrý. A škola je tu úplně jiná, takže se to nedá úplně srovnat. Je to mnoooohem jednodušší!!

      Vymazat
    2. mne se nedavno jedna americka slecna rozplakala na party dojetím, že v evrope muze s holkama mluvit i o jinych vecech nez jen o make-upu a klucích :D Já je mam za "velke intelektualy"

      Vymazat
    3. Někteří Američani jsou opravdu takhle hloupí, ve škole je ani ne tucet, co se s nimi dá bavit normálně. Hlavně proto, že jsem v "red neck" (vidlácký) škole... Občas je to otravné, ale když si člověk najde těch pár chytrých kamarádů, zažije i normální konverzaci haha

      Vymazat
  5. Myslíš, že hned dáš třeba Cambridge ESOL?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekl, tak nevím. Tyhle testy jsou z Anglické angličtiny a já jí nemám rád. Navíc mi přijdou všechny certifikáty a tenhle systém zbytečné. Lidi se akorát snaží dostat peníze, za něco naprosto nepodstatného. To samé platí pro Vysoké školy, nemyslím si, že bych se ty věci nemohl naučit sám a líp, ale ne, v naší společnosti musíme mít "certifikát". Je to pouze můj názor a možná, že nějakou tu zkoušku budu muset udělat, rozhodně mě to ale neláká...

      Vymazat
    2. Souhlas. Na těch certifikátech se vydělává, docela dost. Zbytečné jsou taky celkem dost. Ovšem pokud pujdes na VS a budes chtit nejaky vymenny pobyt, dostanes za tyhle certifikaty body, ktere ti pomuzou ruzne vymeny ziskat. Jit na lehkou VS, ziskat vymenu a stipendium = mit zaplacenou dalsi zkusenost v zahranici. Samozrejme tu zkusenost muzes ziskat jinak, sam.
      Ale pokud ti tenhle system nevyhovuje (a mne take rozhodne ne), je skoda, ze zrovna takto smyslejici lide se ze systemu sami diskvalifikuji misto, aby ho vyuzili (at to znamena cokoliv) a pozdeji se pokusili o nejakou zmenu. Sice mi to ted zni jako neco, co by rekla moje mama..ale snad to dava aspon trochu smysl. Doporucuju ti udelat si, co pujde, dokud to pro tebe bude jednoduche. Lidé tu jsou hloupí a slyší na papíry a tituly. Je to smutné, ale nezavírej si různé zajímavé dvěře tím, že aspoň na některé části hry nepřistoupíš:)

      Vymazat
    3. Mně vadí celá tahle společnost, nechci s tím mít nic společnýho, budu šťastný, pokud odejdu někam do divočiny a budu tam žít. Ani nevím jestli půjdu na VS, momentálně se mi ten nápad moc nezdá, ale tak certifikát si vždycky můžu udělat. Třeba se bude hodit, jak si říkala...

      Vymazat
    4. jj, ja mam dost podobne chvile. Mne VS fakticky moc nedala, pokud jde o vedomosti, uz jsem vetsinu umela a ucila jsem se vzdy vsechno sama. Ale poznala jsem spoustu zajimavych lidi, hodne inspirativnich lidi (at profesoru nebo spoluzaku), od tech jsem se asi naucila nejvic.
      Udelej si certifikaty, ktere nemaji omezenou platnost a nestoji milion:)Hlavne je lepsi si tyhle veci udelat, dokud jeste mas aspon trochu ucici se skolni moralku;)

      Vymazat
  6. Jo, co si uděláš v Česku za certifikát? To bys mohl uči ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud bude na mě, tak žádný. Učit bych sice mohl, ale mně se moc nechce být součástí naší úžasné společnosti...

      Vymazat
  7. Je tvoje rodina (ghost father) na tebe pyšná? Že máš takový dobrý výsledky? Nevím, stoupá jim třeba kredit pro AYUSU? AZUSA se tváří, že chce chytřejší studenty, ale podle tvých textů se mi to moc nezdá.Ale hlavně děkuji, že píšeš velmi otevřeně, Budu uvažovat pro dceru o jiné agentuře..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rodině je to docela jedno, jsou rádi, že nepropadám a já jsem rád, že se na to moc neptají. A je jedno, jakou agenturu si vyberete, školy budou všude stejné - to, že AYUSA vybírá lepší je mýtus, tady je vyučování dělané celonárodně, takže úroveň je stejná pro všechny (vyjma soukromých škol)a změna agentury nepomůže. Já mám s AYUSOU poměrně dobré zkušenosti, ale Student Agency v Česku stojí za prd. Nejspíš o tom napíšu článek...

      Vymazat
  8. Jak to tak čtu, je ten pobyt vůbec k něčemu? Škola lehká, zhodnotit si angličtinu po návratu se ti nechce. Gramatiku neřešíš. Není to vlastně všechno škoda času?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda času to rozhodně není - i kdyby to bylo jenom pro tu zkušenost žít někde jinde, jinak.
      Gramatika se hrozně řeší v Čechách, ale osobně si myslím, že by se děti ve škole měly učit mluvit. Pokud si myslíte, že umět všechna pravidla je důležitější, než schopnost objednat si cheeseburger, tak bych to přehodnotil, nebo zkusil odjet do zahraničí s perfektní gramatikou a nulovou slovní zásobou...
      To, že po tomhle pobytu moje Angličtina bude perfektní, je jasná věc. Já jen nevidím důvod skládat nějaký test. Na co by mi to bylo?

      Vymazat
  9. No, mně by asi rodiče roční lenost nezaplatili... Tak jim nezapomeň poděkovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to úplně roční lenost - škola je jednoduchá, ale nezapomínejte na to, že je třeba neustále mluvit Anglicky. A hrozně záleží, co s pobytem uděláte. Já se tu nenudím, dělám pomalu víc než v Česku, čtu složitější knížky, než kdy předtím, neustále se zlepšuju v Angličtině a učím se nové věci.

      A rodičům za to děkuju často :-) i když jsem byl pěknej hajz, když jsem chtěl odjet domů.

      "Mami, omlouvám se!" Haha

      Vymazat
    2. Česká gramatikati nějak uniká... amluvit anglicky s malým a, zlepšuju se v angličtině - malý a :-). Asi bys měl občas přečíst i českou knížku :-).

      Vymazat
    3. Je pravda, že mě angličtina plete - oni jazyky píšou s velkým písmenem ...

      Vymazat
  10. No právě, jestli hodně čteš, tak bys tady mohl překládat, nebo tlumočit a ono to asi bez papíru nejde... Ale máš pravdu, že je důležitější slovní zásoba a praxe, než gramatika. Konec konců, kdo umí českou gramatiku, že? Ale zdá se mi podle tvého projevu, že bys svou angličtinu po návratu měl zhodnotit v nějaké překladové agentuře...a tam to bez certifikátu nepůjde. nemůžeš si něco mezinárodně uznávaného udělat v Americe?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O možnosti udělat certifikát v Americe nevím, musel bych to pohledat. A je pravda, že pro překlady by to bylo docela fajn, na to jsem vůbec nemyslel...

      Vymazat
    2. Ze zkusenosti ti rovnou muzu rict, ze s preklady asi spis nepocitej- pokud neznas nekoho v agenture, kdo by ti to dohodil.. a vy vysledku se stejne nejvic prekladaji veci jako navody na vysavac:) ono to jen zni hodne fancy, prekladat:)

      Spis pak zkus uceni, doucovani..nebo neco, kde tu aj rovnou vyuzijes v mluveni. Prekladat v podstate znamena travit hodne casu se svym pocitacem:)

      Vymazat
    3. Na to jsem tolik nepomyslel, je to hezká myšlenka překládat knížky, ale návody mě faaakt nelákají :-D
      Učit budu určitě, na to se dokonce i těším :-)

      Vymazat
  11. Pokud si někdo vybere jednoduché předměty a nízkou úroveň může říkat, že je škola jednoduchá a mást tím jiné.
    Co je na Student ag. špatného?
    Dobrý je i Coolagent a cenově výhodný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejde o to, jaké předměty si vybereš - a nikoho nematu. Mám i AP classes a ty mají být opravdu těžké. Jediné, co mi vadí, je tuna úkolů každý den. Jde o to, že v Americe jsou používány učebnice, které jsou stejné pro všechny a jsou povinné. Myslím, že se ten zákon nazývá "No one left behind." a vláda se chce ujistit, že každý dostane adekvátní vzdělání. V praxi to moc nefunguje a jedná se stejně jenom o další kontrolu, kterou vláda získala. Nezmiňuji ani to, že tyhle učebnice a pracovní sešity vyrábí jedna a ta samá společnost a vydělává si tak spoustu peněž. Amerika je ovládaná korporacemi a bohatými lidmi. Je to tak...

      Student Agency naprosto neřeší problémy studentů v Americe, ačkoli se v Česku tváří, jako že jim můžeme volat dnem a nocí. Jedinná pomoc, která se od nich dostane, je věta: "Zeptej se koordinátora", nebo "To musíš řešit sám, s koordinátorem." a je opravdu jedno o co se jedná. A ne, není to norma, není to co mají oni dělat.
      Na informačních schůzkách v Česku nepodávají úplné informace, moc toho o Americe jako takové nevědí... Málem jsem se kvůli nim dostal do problémů hned první den - viz. můj zrušený let a řešení.
      O Coolagent jsem neslyšel, ale určitě je třeba prohledat google. Já bych se Student Agency znovu nejel. Asi bych se vydal na vlastní pěst, tak těžké to není ;-).

      Vymazat
    2. Co je AP classes? Na vlastní pěst? To školy přijímaj? Jen tak? Ale tady je taky takový všeobecně vědomostně povinný školství. Apak vidíš rozdíly po maturitě právě v jazyku...

      Vymazat
    3. AP classes jsou hodiny, které mají být na úrovni amerických Vysokých škol, ale opravdu je to jenom hromada úkolů.
      Ano, dá se jet na vlastní pěst, školy tě přijmou, větší problém bych viděl s host family, ale s trochou iniciativy se dá najít.
      Všeobecný vědomosti ano, ale ne každá škola je stejná a mají mnohem víc možností. Nemusí se držet přesného plánu...

      Vymazat
  12. Můžeš po roce v USA pokračovat ve svém ročníku ve škole?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohl bych, pokud bych složil rozdílové zkoušky, ale protože nikam nespěchám a jsem línej, ani se o to nebudu pokoušet. Prostě půjdu o třídu níž...

      Vymazat
    2. U nás to kluci vyhrotili a rozdilovky udelali (jeli tenkrat od nas pryc asi dva nebo tri lidi)..ale neni kam spechat:)

      Vymazat