sobota 9. února 2013

Podivné Vánoce


Ještě než jsem odjel, tak jsem si myslel, že o Vánocích mi rodina bude chybět nejvíc. Asi zklamu mamku s taťkou, ale tolik se mi po nich nestýskalo. Dělo se toho prostě moc a na myšlenky o domově nebyl čas.

Na Floridě je pořád teplo, takže nějaká Vánoční atmosféra se vůbec nekonala. Lidé se to tu snaží kompenzovat výzdobou a světýlky. Z toho co jsem viděl, mohu říct, že některé domy jsou až nevkusně udělané, se sochami Santy, sobů a podobných blbostí. Ve škole jsme výzdobu neměli.



Zhruba tak dva dny před Štědrým večerem mi kamarád napsal, jestli bych s ním prý nechtěl jít do kostela a pak na rodinnou večeři. Jasně, že jsem řekl ano, v kostele jsem za celou dobu tady nebyl a tak mě jedna mše nezabije.

Jeho rodina, celá nastrojená v košilích, mě vyzvedla okolo půl pátý a už jsme jeli. Já měl džíny a mikinu, tak jsem si připadal trošku hloupě, ale tak co... v kostele jsem nikdy nebyl a asi už se tam ani nikdy nevrátím. V autě jsme si chvíli povídali, kamarádovi rodiče se mě vyptávali na všechno možné a tak jsem zdvořile odpovídal :-D.

V tom kostele už všichni věděli, že tam přijedu, tak jsem byl hezky přivítán a usadili mě vedle kamarádova dědečka. Než samotná mše začala, tak jsem tam jenom tak posedával a koukal se, co se vlastně děje. Byl jsem z toho celý zmatený.

Začalo to videem o tom, že Bůh a Ježíš je všude, i uvnitř nás. Prý je zbytečné to popírat, jinak přijdeme do pekla. To mi ani moc nevadí, pokud je to pravda, budu mít tu čest potkat velikány jako je Dalai Lama, nebo Ghandí, protože ani jeden nepřijali Ježíše, jako svého spasitele. Co bych dělal v "nebi" se zločinci, vrahy, úchyly a podobnou havětí, co na smrtelné posteli přijala "spasitele", stejně nevím.

Bohoslužba pokračovala zpíváním koled a pak krátkým proslovem kněze. Nebylo to zas až tak nudné, 
znovu by se mi sem nechtělo, ale rozhodně jsem se dozvěděl pár nových legend.

A teď večeře u kamaráda, no tam byla celá jeho rodina, bez problémů mě přijali mezi sebe, pořádně jsme se najedli, dokonce jsem dostal dárek (nějaké sladkosti a dárkovou kartu do kina - fakt mě to potěšilo) a nakonec jsme hráli deskové hry. Docela zábava, alespoň jsem nemusel myslet na domov a jak mi to všechno chybí.



Ráno, doma, jsme si žádné dárky nerozbalovali, v mé rodině se na tradice moc nehledí (a taky tu nejsou žádné děti). Takže o Santu jsem přišel, ale Ježíšek je stejně lepší :-).

Druhý den, tentokrát se svou host family, jsem oslavil Vánoce po druhé. Měli jsme rodinnou večeři v domě jedné staré paní (pořád se nevyznám v jejich rodinných vztazích), kde to bylo neskutečně zakouřené a nechutné. Ani se mi to jídlo nechtělo jíst, protože mělo pachuť kouře. Můj host father tu část rodiny naštěstí nemá moc v lásce a tak jsme odešli poměrně rychle.



Abych to nějak ukončil, Vánoce to nebyly nejlepší, ty tradice co máme doma se mi líbí mnohem víc, ale také to mohlo být horší. Dostal jsem nějaké oblečení, sluchátka k iPhonu a fotbalovej míč, kterej tu stejně nechám, jelikož mě fotbal moc nezajímá ;-D a budu šetřit místem v tašce.

17 komentářů:

  1. Co je kino karta? Jako že můžeš jít na kredity?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo v podstatě máš dárkový poukaz do kina. Na té kartě je 25 dolarů - můžeš si koupit lísky, nebo popcorn haha

      Vymazat
  2. Hezky to máš s vírou srovnaný. Jsi na svůj věk velmi vyrovnaný, obdivuji. Těším se na další postřehy ze země za velikou louží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se a taky se zajimám o filosofii, ke které víra patří :-)

      Vymazat
    2. Filosofii tam studuješ, ne?

      Vymazat
  3. Maj nějaký typický vánoční jídlo? Krocan?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krocan by byl nejtypičtější, ale jinak co jsem viděl, jedí co jim chutná nejvíc :-D.

      Vymazat
  4. Nějak se ztrácím v datech, kdes teda byl 24? U kamaráda? U tý paní hořelo, nebo všichni kouřili? Amíci moc nekouří, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většina Američanů opravdu nekouří, ale pokud ano, tak hodně. A pořád, všude. Jídlo co ona uvařila chutnalo jako cigarety, no prostě hrůza!

      Vymazat
  5. Taky se ztrácím v datumech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Data... 24 jsem byl u kamaráda a 25 jsem byl se svou host family u té staré paní doma.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Nojo, lepší fotky z Vánoc nemám, tak alespoň tyhle...

      Vymazat
  7. A na těch fotkách, to je tvůj dům a dům kamaráda?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, jsou to jenom dva hezky vyzdobené domy... My jsme žádný světýlka neměli...

      Vymazat
  8. A co jiné svátky? Třeba tvoje narozeniny, nebo svátek - ten máš za chvíli?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje narozeniny jsme vůbec neslavili, dárek jsem nedostal a jediné, co bylo, krátké přání "Happy Birthday". Trošku mě to zklamalo.
      A svátky se v Americe neslaví, vysvětlovat jim to nebudu...

      Vymazat