čtvrtek 21. února 2013

Valentýn


Pár lidí se mě ptalo, jestli se v Americe oslavuje Valentýn tak velkolepě, jak je to prezentováno třeba ve filmech, nebo knihách. Abych pravdu řekl, tak já se o tenhle svátek nikdy moc nezajímal, ale když jsem pak viděl lidi s balónky, plyšovými medvídky a čokoládou, něco jsem si zjistit musel.

Svatý Valentýn byl kněz, kterému se nelíbilo, že se za sňatky musí platit nemalá suma, a že jsou tak chudí lidé připraveni o možnost vzít se. Tenkrát si řekl, že Bůh miluje všechny a láska by tedy neměla být upírána ani těm nejchudším. Začal oddávat potajmu, zadarmo. Po nějaké době na to naše skvělá církev přišla, a co se nestalo. Hodnostáři, ublížení ztrátou peněz, poslali armádu, čerstvě vzaté lidi brutálně zavraždili a podle legendy ještě živému svatému Valentýnovi vyrvali srdce z hrudi, nabodli ho na kůl a posadili doprostřed náměstí. Neslavíme to ale hezký svátek?



To ale samozřejmě většina Američanů neví a tak se musím smát, když po chodbách nosí všemožná srdíčka. Je to vlastně krvavé a rozbodané srdce nebohého člověka. Podle mě je Valentýn jen další komerční svátek, který se z lidí snaží (úspěšně) dostat peníze.

A jak to teda probíhalo ve škole? Už ráno jsem viděl lidi s balónky a dalšími vymoženostmi, a tak to pokračovalo celý den. Všichni byli buď celí šťastní, nebo hodně naštvaní, to podle toho, kolik čokolády dostali.  A já se jenom opatrně prodíral chodbami a snažil se vyhnout divokým balónkům. Já žádný nedostal, tak bych měl patřit do té naštvané skupiny, ale bylo mi to jedno :-).

13 komentářů:

  1. Ty jsi cynik :-). Kdybys dostal čokoládku, psal bys jinak :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Hele, jsi docela přísnej na korporace, řetězce, globalizaci. Tak co nosíš za boty, brejle, kalhoty, trička? Alternativní? Bio? Fair trade? A jak se tam k tomu staví tví kamarádi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nosím Conversky, nebo Nike, když jdu posilovat. Nevím o žádné alternativní obuvy.
      Jinak ostatní oblečení... snažím se nenosit takové ty mainstream věci, trička s motivy "SWAG" a tak dále. Jsem poměrně originální (v americe určitě :-D) a mám rád i batikovyný trička, co si sám vyrábím :-).
      A kamarádům to je docela jedno...

      Vymazat
    2. Ale v budoucnosti plánuju opustit celý tenhle systém a žít v naprosto "off the grid" domě - EarthShip...

      Vymazat
    3. Hm, a to bys fakt dal? Nike zneužívá práci dětí v třetím světě, Conversky jsou velmi globální... domů pravděpodobně poletíš :-) - těžká ekologická stopa... Se fakt chceš vzdát compu, i podu,i phonu...

      Vymazat
    4. Ono off the grid nemusí nutně znamenat bez elektřiny haha, takže počítač i iphone mít můžu. A cestování je super, takže tam bude taková trochu vyjímka :-)

      Vymazat
  3. Ale kněz Valentýn přeci trpěl pro lásku, ne? Ale asi je 1. máj je romantičtější...i když, počkám si na rozbor Máje na Tebe. Ale prosím brzo, mám to za úkol :-), a Tvůj radikální přístup k Valentinovi by mi pomohl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kněz trpěl pro lásku, to je pravda... Haha stejně to není nic moc co bych chtěl slavit! 1. máj je hezká tradice, co máme v Česku, ale nemyslím si, že o tom Američani ví. Může se je pokusit vzdělat :-D
      A rozbor toho svátku, nebo básničky? :-)

      Vymazat
    2. Básně :-). S komentářem o autorovi..., ale to i sem asi nehodiš.

      Vymazat
  4. Tys opravdu nechtěl balónek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, že chtěl, ale protože jsem žádný nedostal, tak to teď budu zapírat ;-)

      Vymazat
  5. Tak dík...daroval jsem rozbodaný srdce, doufám,že tě moje přítelkyně nečte :-)

    OdpovědětVymazat