pondělí 24. září 2012

Single or double placement ve výměnném programu


Pokud se rozhodujete odjet, nebo už držíte přihlášku v ruce, možná vám pomůže takové menší zamyšlení nad touto otázkou.

Sdílet rodinu s jiným exchange studentem? Ano, nebo ne? Já jsem nad tímhle tedy přemýšlet nemusel, od začátku jsem měl jasno - chci být v rodině sám. Vy se nad tím pořádně zamyslete, než se rozhodnete zaškrtnout jednu, nebo druhou možnost.

Single placement, neboli umístění pouze jednoho exchange studenta do jedné rodiny, já považuji za lepší a to hned z několika důvodů.
  •  Budete v rodině jediný exchange student – budete mít víc pozornosti, víc možností s rodinou mluvit, poznávat je a komunikovat. Tím samozřejmě budete zlepšovat svou angličtinu a dělat velké pokroky.
  • Do školy půjdete sám za sebe (někteří to mohou brát jako nevýhodu – ale je to naopak) a opět se budete muset začlenit mezi americkou mládež, navázat nové vztahy a kontakty. Kdežto pokud byste byli s dalším studentem, nejspíše byste se bavili především mezi sebou a pokrok by byl pomalejší a hlavně bolestnější.
  • Nemusíte riskovat, že si s dalším studentem nebudete simpatičtí a nepovede to k rozbojům mezi vámi, jím a při nejhorším hostitelskou rodinou.


Double placement, neboli umístění s dalším studentem. Podle mě moc výhod neobnáší, snad jen že budete mít od začátku někoho, s kým se bavit a sdílet zážitky, ale to vám bude bránit v adaptaci na nové prostředí. A to je pravda – vím to z vlastní zkušenosti. V mé lokalitě jsou další exchange studenti (logicky) a jsou tu takové dvě holky – z Německa a Holandska.  Nežijí úplně spolu, ale jejich host mums jsou sestry, takže spolu tráví opravdu hodně času. A stalo se to, že se jim nelíbil první týden ve škole (to se nebude líbit žádnému exchange studentovi, věřte mi ;-)) a začali tak školu mezi sebou pomlouvat. Tím se vše ještě zhoršilo a nevím, jak je to s nimi teď, po třech týdnech od doby co jsme spolu mluvili. A pokud doufáte, že s vámi pokoj bude sdílet Čech, tak se pletete. Oni si dávají sakra pozor, aby na stejné škole nebyli dva exchange studenti ze stejné země.

Nakonec samozřejmě záleží jenom na vás, ale vzhledem k tomu že single placement není o nic dražší, doporučoval bych tuto možnost.

2 komentáře:

  1. Ja jsem mel double placement, nicmene s timto dost souhlasim. Byla se mnou jeste jedna Nemka, na druhou stranu, me to vyslo krasne. Spolu jsme se bavili normalne (ani moc, ani malo), ona furt neco podnikala s host-mum, a tak jsme ja s host-bratrem meli klid a cas na svoji vlastni zabavu. Zpetne toho ale nelituju a asi bych double zaskrtl znovu, je ale pravda, ze ten rok potom uz nebude "jenom tvuj" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravdou je, že kdybych měl double placement, tak by začátky byly mnohem jednodušší, ale takhle mám svého host fathera jenom pro sebe a nemusíme se vázat na další studenty, ale opravdu záleží na tom, jak se člověk cítí...

      Vymazat